Paylaş
Zillet nedir, ne anlama gelir ve nerelerde kullanılır?
Question
Zillet nedir ne anlama gelir?
Zillet nedir zilletin anlamı ne demek
Zillet kelimesinin sözlük anlamına baktığımızda karşımıza şu bilgiler çıkmaktadır.
Zillet :’ hor görülme , horlanma , aşağılanma , alçalma ‘ gibi anlamları içermektedir .
Dini anlamı ise ; ‘ zayıf , aciz , itibarsız olmak , aşağılanmak gibi manalara gelmektedir. Kelimenin özüne bakacak olursak , yenik düşüp boyun eğmek anlamındaki züll kelimesinin kökünden türeyen zillet , bir insanın başka bir insan karşısında sosyal , psikolojik , güç (saygınlık üstünlük ) güçsüz ,aciz , bitik olduğunu ifade etmektedir . Yani insanın kendisinden daha yüksekte gördüğü bir insanı makam mevkii şan şöhret vs. gibi nedenlerden dolayı kendisinden daha iyi durumda olduğunu hissetmesine kendi kendini buna şartlandırmasına zillet denmektedir. Hatta bu tip insanlar için yapılan ve söylenen klasik bir tabir bile vardır . ‘Zillete düşmek’ tabiridir . Aslında cenab-ı hak dışında asla ve asla bizim gibi beşeri olan bir insana karşı zillete düşmek hoş ve uygun bir hareket değildir , unutulmamalıdır ki hiçbir insanın hiçbir insana üstünlüğü yoktur.
Site Yazarı: Emrullah Şekerci
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Yüce Allah, insanlardan emirlerine karşı gelenleri yeryüzünde bir takım azaplara uğratacağını haber veriyor. Bu azap türlerinden birisinin de, hak eden insanları çeşitli şekillerde zillete uğratmak olduğunu Kur’ân-ı Kerîm’den anlamaktayız. Yüce Allah insanlardan zelîl kıldığı gurupları Kur’ân’da zikretmiştir.
Allah’ı inkâr edip O’na karşı gelenleri Yüce Allah rezîl ve zelîl duruma düşürmüştür. Bundan dolayı insanı zillete düşüren şeylerin en başında küfür ve dalâlet gelmektedir. Allah’a ve Rasûlüne karşı gelenlerin zillete uğratıldıkları Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle anlatılmaktadır:
“Allah’ı ve elçisini karşılarına alanlar, onlara düşmanlık edenler en alçak olanların derekesindedirler. Çünkü Allah: “Ben ve elçilerim elbette galip geliriz.” diye hükmetmiştir. Şüphesiz ki Allah çok kuvvetlidir, mutlak galiptir.” (Mücâdile, 58/20– 21)
Yani bu kimseler, mahlûkatın en zelîlleri durumundadırlar.
Kur’ân-ı Kerîm’de bahsedilen diğer bir zillet türü de, âhirette, hak edenlerin görecekleri azaptan dolayı hor ve hakir olmalarını belirten zillettir. Kıyâmet günü bir takım yüzlerin parlayacağı, bir takım yüzlerin de zillet içinde olup hor ve hakir olacakları belirtilmektedir.
“Şayet Biz, peygamber gelmeden kendilerini azap ile helâk edecek olsaydık onlar: “Ey Ulu Rabbimiz, ne olurdu bize bir elçi gönderseydin de, biz böyle rezil ve hakir olmadan önce senin âyetlerine uysaydık!” derlerdi.” (Tâhâ, 20/134)
bir insanın başka bir insan karşısında sosyal , psikolojik , güç (saygınlık üstünlük ) güçsüz ,aciz , bitik olduğunu ifade etmektedir . Bu zelillikmiş ya benim anlamadiğım şu oldu kendini orda aciz bitik hissetsede öyle kendini göstermemekte zilletlik sayılir mı ?Yani Kendini o insan arasında değersiz,ezik hissetmesi ama kendini öyle göstermemek yani Onemli olan ne kadar oyle görsende kendini ezik kendini aciz göstermiyorsan sorun olmamali heralde ?
2) bir iddiaya girdin dedin ki işte şu yenerse esek gibi bagiririm ee yenilsen eşek gibi bagirsan zillete mi düşmüş olursun.
3) bir insana muhtaç oldun ondan yardim istemen yalvarmanda zilletlik mi ??
4) Bir menfaate kavuşmak düşüncesiyle, devlet adamları ve zenginlerle görüşmek, arkadaşlık yapmak tezellül olur.
Niye tezellul olsun ki kendini kucuk dusurmedikten sonra tezellül olmaz ki?