Paylaş
Zilzal suresi hakkında bilgi
Question
Kuranı kerimin 99. suresi olan Zilzal suresi ile ilgili kısaca bilgiler
Zilzal suresi peygamber efendimize Medine şehrinde indirilmiştir. Bu surede 8 adet ayet bulunmaktadır. Bu sureye ismini veren zilzal kelimesi sarsıntı, deprem gibi anlamlara gelmektedir. Zilzal suresi peygamber efendimize nisa suresinden sonra hadid suresinden önce nazil olmuştur. Bu surede kıyametin kopması anında çok şiddetli olan yer sarsıntılarının yaşanacağı, kıyametin dehşet verici halleri anlatılmaktadır. Ayrıca yeryüzünde iyilik yapanların cennet ile mükâfatlandırılırken kötülük yapanlar cehennem ile cezalandırılacakları belirtilmiştir.
Zilzal suresi konusu ve içerdiği mesajlar
Madde madde
Kur’ân-ı Kerîm’in gg. sûresi Buna, ilk âyetinde geçen ve “yer sarsıntısı, deprem” anlamına gelen “Zilzâl” adı verilmiştir. Bu sûreye “Zelzele” veya “İzâ zülzilet” sûresi de denir. Medine devrinde nazil olmuştur. 8 âyettir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılaları elif, mim ve he harfleridir.
Bu sûrenin önemine dikkat çekilmek üzere, Kur’ân’ın yarısına; başka bir rivayette de dörtte birine denk olduğuna dair hadisler rivayet edilmiştir.
Bu sûrede: Kıyametin kopacağı, insanların diriltilip, dünyada iken yaptıklarının hesabını vermek üzere Yüce Huzurda toplanacakları; zerre kadar iyilik yapanın bunun mükâfatını, zerre kadar kötülük yapanın da cezasını göreceği bildirilmekte ve böyle korkunç bir gün gelmeden Önce, insanın hayatına çeki düzen vermesi gerektiği, çünkü yaptığı küçük büyük her işinin tespit edilmekte olduğu ve bunların hesabının sorulacağı vurgulanmaktadır.
Sûrede söz edilen konular ve bazı sonuçlar özetle şunlardır:
* Kıyamet, korkunç bir olaydır; o gün insanlar dehşete düşer, ne yapacağını şaşırır (âyet: 1-3).
* Kıyamet kopunca, insanlar diriltilip, dünyada iken yaptıklarının hesabını vermek üzere, Allah’ın huzurunda toplanırlar. O gün, insanın kendi organları yanında yeryüzü bile, üzerinde yapılanlar hakkında tanıklık eder (4-6).
* Yapılan iyi veya kötü hiçbir iş küçük görülmemelidir; âhirette zerre kadar bir iyiliğin ya da kötülüğün bile karşılığı görülecektir (7-8).
Benzeri konular:
Cevapla