Paylaş
Zilzal Süresi Tefsiri Kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kuranda Zilzal Süresinin tefsiri
Kuran-ı krimdeki sıralamaya 99′ cu, iniş sırasına göre ise 93′ cü süredir. Nisa süresinden sonra, Hadid süresinden önce Medine’de inmiştir. Mekke’de indiğine dair rivayetler de vardır. Zilzal (Zelzele) süresi 8 ayettir. Zilzal, deprem, sarsıntı demektir.
Ayetlerin Tefsiri
1. Yer’ Şiddetn’ bir şekilde sarsıldığı ve hareket ettirilip üzerindeki1eri, kalpleri korkutacak ve yürekleri hoplatacak şekilde sarstığında… Nitekim Yüce Allah meâlen, “Ey insanlar! Rabbinizden kor-kun. Kuşkusuz, kıyametin sarsıntısı büyük bir şeydir”[5] buyurmuştur. Tefsir-ciler şöyle der: Yüce Allah, bu olayın dehşetini ifade etmek için, “Onun sarsantısı” diyerek, sarsıntıyı yere izafe etmiştir. Sanki o şöyle buyurmaktadır: Yer, kütlesinin büyüklüğüne rağmen, kendisine uygun bir sarsıntıyla sarsıldığında… Bu, kıyamet koparken olur. Yer, ardarda devamlı bir şekilde sallanır ve üzerindekileri sarsar. Üzerinde bulunan dağ, ağaç, bina ve kalelerden ne varsa hepsim yıkmadıkça durup sakinleşmez.
2. Yer içindeki hazine ve ölüleri dışarı attığında… İbn Abbâs, “İçindeki ölüleri çıkardığında….” der. Münzir b. Saîd de: “Hazine ve ölülerini çıkardığında…” diye tefsir eder. Hadiste şöyle Duyurulmuştur: “Yer, altın ve gümüş sütunlar gibi, ciğerparelerini yani kıymetli şeylerini atar. Katil gelir ve, “Bunun için katil oldum” der. Akraba ziyaretini kesen gelir ve, “Bunun için akraba ziyaretini kestim” der. Hırsız gelir, “Bunun için elim kesildi” der. Sonra bir şey almadan onu bırakırlar.
3. İnsan, “Niçin bu yeryüzü böyle büyük bir sarsıntıyla sarsıldı da içindekileri attı?” der. İnsan bunu o dehşetli durumdan duyduğu korku ve hayretten dolayı söyler.
4. O zor günde, yani kıyamet gününde, yer konuşacak ve üzerinde yapılan hayır veya şerri haber verecek; her insana, üzerinde yaptığını bildirecektir. Ebû Hureyre’den (r.a.) şöyle rivayet edilmiştir. Hz. Peygamber (a.s.) âyetini okudu ve “Yerin ne haber vereceğini biliyor musunuz?” dedi. Ashâb (r.anhum): “Allah ve Rasulü daha iyi bilir” dediler. Rasulullah (s.a.v) buyurdu ki: “Yerin vereceği haberler, her köle veya câriye hakkında, “şu gün şöyle şöyle yaptı” diyerek, üzerinde yaptıklarını haber vermesidir. İşte bunlar, yerin vereceği haberlerdir.” Başka bir hadiste de şöyle buyrulmuştur: “Yerden sakınınız. Çünkü o (sizi içinde taşıyan) anneniz (gibi)dir. Onun üzerinde hayır veya şer bir iş işleyen hiç kimse yoktur ki, yer, onun yaptığını haber vermesin”
5. Onun bu haberleri vermesi, Yüce Allah’ın, bunu ona emretmesi ve üzerinde meydana gelen bütün olayları anlatma izni vermesi sebebiyledir. Bu durumda yer, âsiden şikayetçi olacak ve aleyhinde şahitlik ;decekir. İtaatkâra da teşekkür edecek ve onu övecektir. Allah’ın her şeye gücü yeter.
6. O gün insanlar hesap yerinden döner ve gruplar halinde dağınık olarak giderler. Amel defterini sağından alan cennete, solundan alan cehenneme gider ki, yaptıkları hayır veya şerrin karşılığını alsınlar.
7. Kim, bir zerre toprak ağırlığında bir hayır yaparsa, kıyamet günü onu defterinde bulur ve karşılığını alır. Kelbî der ki: Zerre, en küçük karıncadır. İbn Abbâs da der ki: Elini yere koyup kaldırdığında, ona yapışan her toprak bir zerredir.
8. Kim, bir zerre toprak ağırlığında bir şer işlerse, kıyamet günü onu defterinde bulur ve karşılığını alır. Kurtubî der ki: Bu, Yüce Allah’ın, Ademoğlunun küçük, büyük hiçbir amelinden gafil kalmadığına dâir getirdiği bir misaldir. Bu, Yüce Allah’ın, “Kuşkusuz Allah, zerre ağırlığında haksızlık etmez” âyetine benzer.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Zilzal Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 99. suresidir. Sure, 8 ayetten oluşur ve Mekke döneminde indirildiğine inanılmaktadır. Zilzal kelimesi Arapça’da “sarsıntı” veya “deprem” anlamına gelir. Surenin adı, surenin ilk ayetinde bahsedilen deprem olayından kaynaklanmaktadır.
Zilzal Suresi, hem gerçek bir fiziksel deprem olayını anlatırken hem de bir anlamda ahiret gününde gerçekleşecek büyük sarsıntılara işaret etmektedir. Sure, insanların dünyadaki amellerinin, iyiliklerin veya kötülüklerin Allah katında tartılacağını, küçük de olsa yapılan her hayır işinin ve kötülükten sakınmanın önemini vurgular.
İslam alimleri ve tefsirciler, Zilzal Suresi’nin anlamı ve hikmeti üzerine çeşitli yorumlar yapmışlardır. Bu yorumlar arasında surenin, Allah’ın kudretini ve her şeyi kıyamet gününde sarsacak olan büyük deprem olayını anlattığı, insanların dünyadaki eylemlerinin ahiret hayatlarına etkisini anlattığı, kıyamet gününde hesap verme ve adaletin sağlanacağı gibi konular üzerinde durulmuştur.
Genel olarak, Zilzal Suresi, insanları dünya hayatında iyi işler yapmaya, adaletli olmaya, kötülüklerden sakınmaya ve ahiret hayatındaki hesap gününe hazırlanmaya teşvik eden bir öğreti sunar. Bu surede vurgulanan temel mesaj, insanların dünya hayatındaki eylemlerinin ahiretteki sonuçlarına etkili olduğudur.