Paylaş
Zinadan Sonra Evlilik
Question
Zinadan Sonra Evlilik
SORU: Bir erkek uzun müddet zina yaptığı bir kadınla evlenebilir mi? Dinde bunun hükmü nedir?
CEVAP: Allah Nur suresinde şöyle buyuruyor:
Zina eden erkek, zina eden veya müşrik olan bir kadından başkası ile evlenmez. Zina eden kadınla da ancak zina eden veya müşrik olan erkek evlenir, bu mü’minlere haram kılınmıştır. (Nur/3)
Hanbelî mezhebinde -İbn Kesir bunu tefsirinde rivayet ediyor-tevbe etmediği sürece iffetli bir erkeğin zinacı bir kadınla evlenmesi sahih olmaz. Tevbekar olursa, akit caiz olur, yoksa olmaz, iffetli bir kadının da zinacı bir erkekle tevbe etmediği sürece evlenmesi caiz değildir.
Bir adamın İbn Abbas’a şöyle dediği rivayet ediliyor: Ben bir kadına aşık oldum. Allah’ın bana haram kıldığı şeyi yaptım. Allah tevbe etmeyi bana nasib kıldı şimdi onunla evlenmek istiyorum. Bazı insanlar bana “Bir zinacı erkek, ancak bir zinacı kadınla veya bir müşrik kadınla evlenebilir” dediler, buna ne dersin?
İbn Abbas (r.a) “Sen onu nikahla günahı benim boynuma olsun” dedi.
Bundan şunu anlıyoruz: İki taraf tevbekar olurlarsa, evlenmeleri caizdir.
Benzeri konular:
Answer ( 1 )
İslam dini, zina olarak adlandırılan cinsel ilişkiyi evlilik dışında bir ilişki olarak görür ve ciddi bir şekilde kınamaktadır. İslam’da zina, evli veya evlilik dışı ilişkide bulunan her iki taraf için de günah olarak kabul edilir.
Zinadan sonra evlilik konusu, İslam hukukunda tartışmalı bir konudur. Farklı mezheplere göre farklı yaklaşımlar bulunabilir. Genel olarak, İslam hukukunda, bir kişi zina yaptıktan sonra evlenmek isterse, bir dizi şart ve sürecin yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar ve süreç, farklı mezheplere ve yerel yasalara göre değişiklik gösterebilir.
Örneğin, Hanefi mezhebine göre, bir kişi zina yaptıktan sonra evlenmek istediğinde, önce pişmanlık duymalı, tövbe etmeli ve zina eylemini kesin olarak bırakmalıdır. Ardından, bu kişi nikah akdi için bir mahkemeye veya yetkili bir otoriteye başvurmalıdır. Bu süreçte, bir takım hukuki ve sosyal koşullar yerine getirilmelidir.
Ancak, her durumda zina ve sonrasında evlilik konusu karmaşık ve hassas bir meseledir. İslam hukuku, insanları ahlaki değerlere ve evlilik kurumuna sadık kalmaya teşvik eder. Zinanın ardından evlilik sürecinde, yerel yasalara ve dini otoritelere danışmak önemlidir. İslam hukuku, affetme, tövbe etme ve insanların geçmiş hatalardan ders alıp ileriye doğru ilerlemesini teşvik etmektedir. Ancak, zinanın ardından evlilik sürecinde, her durumun farklı olabileceği ve bireysel danışmanlık ve rehberliğin önemli olduğunu unutmamak önemlidir.