Paylaş
Ziynet nedir, güzel giyinmek midir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Hangi süs ve eşyalar ZIYNET sayılır?
Ziynet olma/olmama hususunda
Efendim ben zaten halı hazırda 7 yıldır başörtülü bir hanım kardeşinizim. Şu anda 20 yaşındayım ve gerek çevre, gerek günümüz şartlarında giyimimi tesettür zannediyordum. Ancak şu anda nelerin tam olarak zinete girdiği konusunda aklımda bazı soru işaretleri var. Allah rızası için yardımcı olursanız çok sevinirim.
(Sorularım yalnızca yabancı erkeğe karşı olan setr konusunda.)
Renk?
Desen?
Şöhret veya örfe uymama?
* İlki kemer konusunda. Bazı giysilerin kemerle kullanımı bazı kazaları (açılmak gibi) önlüyor. Bir de daha paspal bir görünümün önüne geçtiği durumlar olsa da ne yazık ki dikkat çektiği için giymemeli ancak zinet niyeti değil de tedbir amaçlı olsa?
* İkincisi ne tür desen, renklerde giyinmek meşrudur?
Örfe uymak müstehabdır. Çevremde siyah veya farklı renkte çarşaf yahut feracede olan hiç kimse yok. Parmakla da gösterilir vaziyette ve daha çok dikkat çekiyor. Açık giyimli insanlar da çoğunlukta. O sebeple kalbim çarşafa ısınmıyor. Hazır birçok şeyden Allah için vazgeçmişken kendimi bıktırmak ve “Daha önce nasılsa öyle devam et gitsin” durumuna da düşmek istemiyorum.
Renkli giysileri çok seviyorum. Kendimi mutlu hissediyorum. Pembeyi çok severim. Çok ciyak renkleri kendim de giymiyorum. Pastel tonlarda birbirine kontrast olmayan kombinasyonlar tercih etmemde sakınca olur mu?
Erkeklerin giyemeyeceği şekilde olan ve gerçekten bol, dizlere kadar da örten tunik giymek beni şehir hayatında daha rahat ettiriyor çünkü okula gidiyorum. Tuniklerin hangi detaylarda olması ziynet sayılıyor?
*Sade, dümdüz mü tercih etmek zorundayız?
*Sınıf içinde çok dikkat çekmeyen renklerde giyinmek beni daha kamufle ediyor. Tek renk şeklinde yapılan kombinasyonlar da mı çok dikkat çekicidir? (Monokrom, ton sür ton)
*Dopiyes veya sadece blazer giymek ama bunu tesettüre yedirmek olur mu?
Düğmeler de ziynet midir?
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Süsleme genellikle, genellikle giyim, aksesuar, bakım veya diğer yollarla kendini geliştirme veya güzelleştirme eylemini ifade eder. Güzel giyinmeyi, çekici kıyafetler giymeyi ve kendini estetik açıdan hoş bir şekilde sunmayı içerebilir.
Kişisel görünüm ve giyim bağlamında İslam, Müslümanları mütevazı giyinmeye ve kendilerini onurlu bir şekilde sunmaya teşvik eder. Kıyafetlerdeki alçakgönüllülük, kültürel uygulamalara ve yorumlara göre değişen yönergelerle İslami öğretilerin önemli bir yönüdür.
Kur’an ve hadisler (Hz. Muhammed’in (s.a.v.) söz ve eylemleri) giyimde tevazu için ilke ve kılavuzlar sağlar. Bedeni uygun şekilde örtmeye, açık, dar ve abartılı giysilerden kaçınmaya, gereksiz dikkat çekecek, kibir ve kibire yol açacak aşırı süslemelerden kaçınmaya önem verirler.
İslam’da tevazu çok değerli olmakla birlikte, bu, Müslümanların güzel giyinemeyecekleri veya kendilerini çekici bir şekilde sunamayacakları anlamına gelmez. İslam, temizliği, düzgünlüğü ve görünüşte güzellik duygusunu teşvik eder. Müslümanların fiziksel görünümlerine özen göstermeleri, temiz ve şık giysiler giymeleri ve hoş görünmek ile aşırı gösteriş ve savurganlıktan kaçınma arasında dengeli bir yaklaşım sürdürmeleri teşvik edilir.
Unutulmamalıdır ki, İslam’da kişisel süslenme ve güzel giyinmek caiz olmakla birlikte, tevazu, edep ve tevazu sınırları içinde olmalıdır. Müslümanlar, gerçek güzelliğin kişinin karakterinde, davranışlarında ve İslam’ın öğretilerine bağlılığında yattığını kabul ederek, giyim ve kişisel görünüm seçimlerinde samimiyet, alçakgönüllülük ve alçakgönüllülüğü ön planda tutmalıdır.