Zuhri ahir namazı bildiğim kadarıyla sadece Türkiye’de kılınıyor başka ülkelerde cuma namazından sonra zuhri ahir namazı kılınmıyor
Zuhri ahir ne demek kısaca
Zuhri ahir ne demek kısaca
Selamun aleyküm
zühri ahir nedir nasıl kılınır zuhri ahir namazı kaç rekat nasıl niyet edilir ve ne zaman kılınır bu konuda bilgi verir misiniz
Zuhri ahir ne demektir kısaca bilgi vereyim
Zuhri ahir kelime ve sözlük anlamı: Zuhr Arapça bir kelimedir Öğle ve öğle vakti anlamında kullanılır.
Ahir kelimesi ise son anlamındadır.
Dini kavram olarak Zuhri ahir, cuma günü cuma namazından sonra bazı sebeplerden dolayı kılınan O günkü öğle namazına denir.
Kılınma sebebi:
Dinimizde cuma namazı her şehirde sadece bir yerden bir camide kılması gerekiyor. Şehir halkı bir yerde değil de birçok camide cuma namazını kıldığı zaman cuma namazları geçersiz olur.
Cuma cuma namazı şartları yerine gelmediği için Hanefi ve Şafii mezhebine göre o günkü öğle namazı kılınır cuma namazı yerine.
Zuhri ahir namazı Ümmet arasında hep ihtilaf sebebi olmuş kimi kılınmasını kimi kırılmasın demiştir. Bu konuda Diyanet işleri başkanlığı bir fetva yayınladı mezheplerin görüşleri ne ben delillerini yazdıktan sonra kırılmaması gerektiğini takılmasına gerek olmadığını vurgulamıştır
ZUHR-İ AHİR KONUSUNDA DİYANET FETVASI
Zuhr-i ahir namazı nedir? Zuhri ahir namazını kılmak gerekir mi?
Zuhr-i âhir, son öğle namazı demektir. Bazı İslam Alimleri, bir yerleşim biriminde birden fazla yerde cuma namazı kılınmasının sahih olmayacağı ihtimaline binaen, o günkü öğle namazının ihtiyaten kılınmasını önermişlerdir. Zuhr-i âhir adıyla dört rekât olarak kılınan bu namaz, cuma namazına dâhil değildir. Hz. Peygamberden (s.a.s.) ve ilk dönemlerden gelen rivayetler arasında bu isimle kılınmış bir namaz yoktur.
Zuhr-i âhir, İslam coğrafyasının genişlemesi ve şehirlerde nüfusun kalabalıklaşması sonucu, cuma namazının, Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde olduğu gibi, bir şehirde bir tek camide kılınmasının mümkün olmaması, birden fazla camide cuma namazının kılınması zorunluluğunun ortaya çıkması ile gündeme gelmiş bir namazdır. Gerekçesi de, birden fazla camide kılınan cuma namazlarından ilk önce kılınanın geçerli olacağı, diğer camilerde kılınan namazın ise geçersiz olabileceği varsayımıdır. İşte bu şüpheli durumdan kurtulmak için, içinde bulunulan cuma vakti kastedilerek ihtiyaten, zuhr-i âhir yani “vaktine ulaşılıp da eda edilemeyen son öğle namazı” niyeti ile dört rekâtlık bir namaz kılınması bazı âlimlerce uygun görülmüştür (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 16-18; Karâfî, ez-Zehîra, II, 354-355; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 212; Şirbînî, Muğnî’l-muhtâc, I, 420-422).
Fakat böyle bir varsayıma mahal yoktur. Çünkü cuma namazının tek camide kılınması, cumanın anlamına uygun olmakla birlikte, nüfusu milyonlara ulaşan büyük şehirlerin ortaya çıktığı günümüzde bunun yerine getirilmesi mümkün değildir. Zaten Hanefî mezhebinde fetvaya asıl olan görüşe göre, herhangi bir kayıt olmaksızın bir şehirde birden çok camide cuma namazı kılınabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 15-16). İmam Şâfiî de Bağdat’a gittiğinde cuma namazının birden fazla yerde kılındığını görmüş ve buna karşı çıkmamıştır (Nevevî, el-Mecmû’, IV, 585; Şirbînî, Muğnî’l-muhtâc, I, 420-422). Böyle olunca, her bir camide kılınan cuma namazının ayrı ayrı geçerli olması, bu yönden aralarında bir fark gözetilmemesi esas olup cuma namazı kılanların ayrıca zuhr-i âhir (son öğle namazı) kılmaları gerekmez.
Ancak cuma namazına dâhil olmadığını bilerek, bu namazı kılmak isteyenler için de bir sakınca söz konusu değildir.
Answers ( 3 )
zuhri ahir cuma günü cuma namazı şehirde aynı yerde kırılmadı için cuma namazı olmadı diye şüphe üzerine kılınan namazdır bu namazın kılınıp kılmayacağı dört mezhep imamının görüşleri yukarıda zikredilmiş ve en son diyanet böyle bir namazı kılmak zorunlu olmadığına karar vermiştir
Zuhri ahir namazı bir yerleşim yerinde birdödn fazla camide cuma namazı kılınmasından dolayı kılınan namazın adıdır.
Diyanet İşleri Başkanlığınjn vermiş olduğu fetva yukarıdadır. Bu fetvaya göre günümüzde zuhri ahir namazının kılınmasına gerek yoktur.
Fakat zuhri ahir namazını kılan bir insana niye bu namazı kılıyorsun deyip zorlanır, veya tam tersi olarak neden zuhri ahir namazını kılmıyorsun denilir.
imam Şafii de Bağdat’a gittiğinde cuma namazinın birden fazla yerde kılındığını görmüş ve buna karşı çıkmamıştır.
Kaynak:
(Nevevi, el-Mecmu E IV, 585;
Şirbini, Muğni’l-
muhtac, I, 420-
422).